Nargjilet janë toksike, shkaktojnë kancer të mushkërive

0

Edhe nargjilet janë po aq të dëmshme sa edhe cigaret. Specialistët e shëndetit bëjnë me dije se konsumi i tyre sjell një sërë sëmundjesh mes të cilave edhe ato kancerogjene. Për këtë shkak Ministria e Shëndetësisë është duke hartuar një projektligj, i cili do të vendosë gjoba për të gjithë subjektet që lejojnë konsumimin e  nargjileve apo cigareve elektronike në ambientet e brendshme.

Konsumimi i nargjileve përbën një rrezik të madh për shëndetin. Substancat e tyre sipas specialistëve të shëndetit kanë përmbajtje nikotine, e cila është shkaktare edhe për sëmundjet kancerogjene.

Loading...

“Tymi i shishave është toksik. Gjithashtu djegia e qymyrit çliron sasi të konsiderueshme të monoksidit të karbonit. Këto substanca toksike janë të lidhura më sëmundje të zemrës, sëmundje të mushkërive, me kancerin e mushëkërive, me lindjet e bebeve nën peshë nëse absorvohet në sasi të konsiderueshme në trup”.

Në vendin tonë grupmosha që e konsumojnë më tepër janë kryesisht të rinjtë.

Ndaj, Ministria e Shëndetësisë është duke hartuar një projektligj i cili synon të minimizojë përdorimin e nargjileve, cigares elektronike dhe duhanit me ngrohje.

Ligji i ri, që pritet të miratohet së shpejti në Kuvend, parashikon 6 fishim të gjobës dhe pezullim të aktivitetit për subjektet që nuk do të zbatojnë rregullat e reja.

“Ligji do të reduktojë numrin e përdoruesve, sidmos të të rinjve, në ambjentet e mbyllura. Si e tillë do të ketë një reduktim të përdoruesve të shishave. Do të shmanget dhe përdorimi i pavullnetshëm i shishave nga personat e tjerë që janë në këto ambjente të mbyllura që nuk konsumojnë shisha, por në mënyrë të pavullnetshme do të thithin tymin e përdoruesve që do të kenë pranë tyre”.

Referuar të dhënave të qendrës ndërkombëtare për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve, të paktën 1 në 5 djem 1 në 6 vajza në gjithë botën kanë deklaruar se kanë konsumuar nargjile.

Loading...

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.