HomeSocialeLakra dhe brokoli zvogëlojnë rrezikun e kësaj sëmundjeje

Lakra dhe brokoli zvogëlojnë rrezikun e kësaj sëmundjeje

spot_img

Konsumimi i lakrës dhe brokolit ka veti antikancerogjene, të cilat zvogëlojnë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë, sipas një studimi të ri shkencor britanik.

Studiuesit në Institutin Francis Crick në Londër, të udhëhequr nga Dr. Gita Stockinger, të cilët publikuan punimin përkatës në revistën mjekësore “Immunity”, sipas BBC-së, zbuluan, përmes eksperimenteve në kafshë dhe në inde mini-zorrësh në laborator, se substancat antikancerogjene prodhohen gjatë tretjes së këtyre perimeve.

Ashtu si lëkura, sipërfaqja e brendshme e zorrëve rigjenerohet vazhdimisht nga qelizat staminale përmes një procesi që zgjat katër deri në pesë ditë dhe i cili ndonjëherë mund të bëhet i pakontrollueshëm, duke rezultuar në inflamacion ose kancer.

Studimi i ri tregon se kur dikush ha perime dhe brokoli, prodhohen kimikate që, me të arritur në zorrën e trashë, kanë një efekt pozitiv në qelizat staminale dhe mbrojnë sipërfaqen e saj të brendshme, në mënyrë që ajo të mund të ripërtërihet pa problem.

Ushqyerja e kafshëve eksperimentale (minjve) me dieta të pasura me këto substanca i mbrojti kafshët nga kanceri i zorrës së trashë, edhe kur ato kishin gjene me rrezik të lartë për sëmundjen në ADN-në e tyre. Pa të njëjtën dietë, këto kafshë eksperimentale përfundimisht zhvilluan kancer. Megjithatë, kur kafshët eksperimentale filluan dietën mbrojtëse, përhapja e tumoreve kancerogjene u ndal.

Dr. Stockinger i quajti gjetjet “arsye për optimizëm” dhe shtoi se sigurisht që ka arsye për të ngrënë më shumë lakër dhe brokoli.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
spot_img
RELATED ARTICLES
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

Most Popular